Tema: Photoshoppat

Övnings- och inlämningsuppgifter från kursen i digital bildbehandling

Vårterminen 2008 läste jag en distanskurs i digital bildbehandling vid Högskolan i Jönköping. Jag har tidigare använt Photoshop för att förbättra bilder med lite ljus- och färgjusteringar mm. men inga bildbearbetningar i större omfattning. Visst har det blivit förbättringar, men på något sätt har det känts som om man inte kommit över tröskeln.

Äntligen har det släppt. Kursen har blivit en total nystart för bildbehandling. Inspirerande föreläsare (i synnerhet Mattias Karlsson som är kursansvarig och huvudföreläsare), bra kursupplägg och givande övningsuppgifter har verkligen inspirerat till stordåd.

Här tänkte jag visa en del av mina lösningar på de uppgifter vi fått hittills under kursen. Oftast går det ut på att ta en bild (eller flera) och bildbehandla den enligt vissa föreskrivna regler. Sedan skall "före-bilden" och "efter-bilden" redovisas. Jag gör på samma sätt här. Titta på förebilden och läs förutsättningarna först. Titta sedan på resultatet.

Ibland kommer rebellen fram! Det är inte alltid slutresultatet blir helt i överensstämmelse med de givna förutsättningarna. Jag anser att det viktiga är att visa att man behärskat tekniken. Att bilderna blir vackra eller att man gjort helt "enligt boka" tycker jag är av underordnad betydelse. Är det bildbehandling som gäller så är det. Ta i tills du spyr. Det subtila får anstå till senare. Sen blir det ju dessutom trist för lärarna att titta på hundratals likadana bilder. Därför blir bilderna kanske en liten aning skruvade ibland.
Sven
Lektion 8 - Svartvitt
Citadellet, Landskrona
2007-11-24
Uppgift: Konvertera en egen bild till svartvitt
Vi har säkert gått igenom tio olika sätt att konvertera en bild till svartvitt. Det finns egentligen inget sätt som alltid fungerar bäst. Att däremot använda metod 1A, Convert to greyscale, är belagt med ett kännbart vite. (Bilden är tagen vid Citadellet i Landskrona)
Split Toning, foto: Sven Henriksson minnesbild.com
Resultat
Bilden har efter svartvitkonvertering färgtonats med en variant på "split toning". Split toning innebär att man exempelvis färgar det allra mörkaste en liten aning blått och det ljusaste en aning gult. Här har jag gjort något jag i brist på bättre namn kallar penta toning. Den går från blått i det mörkaste, över rött, gult och grönt till blått igen i det ljusaste.
Fler svartvitkonverterade bilder finns bland mina varvsbilder.
Lektion 13 - Fotoillustration delmoment 1
Uppgift: Klä bananen med apelsinskal och ersätt bananens snittytor med apelsinens
Här blev det nog inte riktigt som vår föreläsare tänkt sig. Jag kan inte hjälpa det, men apelsin är svårskalad och sen så svider det och är allmänt eländigt. Jag löste det hela på mitt sätt.

Det tre översta bilderna ingick i övningen. dom handra har jag fixat på egen hand.
Resultat: Varmrätt och dessert på nytt sätt. Smaklig spis!
Soppburken är fortfarande i skrivande stund oöppnad. Locket är avplockat och tillknölat i Photoshop. Hittar du förresten termosen?
Delmoment 2
Uppgift: Klä HELA flygplanet med träplank.
Det smög sig redan på ruta ett. Givetvis fick jag tag på fel flygplansbild. Sen när jag skulle klä in det räckte inte virket till. Jag fick leta i "bra å ha-lådan" och ta vad som fanns till buds.
Resultat: Ett förbaskat lappverk!
Men den flyger! Tunnor som flyger! Flygande tunnan! Här kommer en till.
SAAB J29 "Flygande tunnan"
Lektion 14 - Förstörande / Grunge
2008-04-22
Uppgift: Skruva till ljus och färger, "skita ner" hela bilden.
Bilden är tagen på gamla Kockumsområdet i Malmö
Resultat: Tja, definitivt annorlunda.
Lite kuriosa: Dom mörka cirkelbågarna i vänstra halvan av bilden, är avtryck efter tjärpappsrullar på golvet på Bulltofta Bygg i Malmö. Den bruna smileyn i överkant är en kaffefläck här på bordet framför mig. Resten av "skiten" är olika filtereffekter i Photoshop.
Lite andra påfund
Börshaj
Det började dyka upp lite olika djur på skolans diskussionssidor. Det kom sjölejon, sjöelefanter och sjökor (NEJ! Jag har inte sagt något om några skökor) och allehanda bastarder av olika slag. Det här blev mitt bidrag. (Jag har inte fotat bilderna själv)
Lättskalad banan
Knäpp upp och ät. Skalet sorteras som plastförpackning. Eller?
Färsk kaviar
Färskare än så här blir det inte
James Irvin Apollo 15
Soppatorsk
För 40 år sedan var det så pinsamt att man hemlighöll det, men nu har det läckt ut. James Irvin på Apollo 15 var tvungen att ta fram reservdunkarna.
Har du synpunkter på sidan eller vill du ha kontakt med mig,
så kan du klicka här

Sidan utvecklad i Notepad2 och garanterat fri från Flash och andra plugins!
Programmering i PHP, databas MySQL och allt körs under Apache på en UNIX-server.