Laxåfönstret

En industridröm som dog

Pivå- eller perspektivfönster var något nytt i trettiotalets slutskede
Funkisen innebar ljus. Man ville ha stora fönster och mycket ljusinsläpp och på Laxå Bruk fanns en ljus idé. Många timmars tankemöda har säkerligen lagts ner på den fiffiga konstruktionen. En fabrikslokal byggdes också och ett antal prototypfönster tillverkades. Hela projektet fick läggas ner när man inte fick patent. Någon annan med en snarlik variant hann före.
Fönstret på bilden är c:a 2,5 meter brett och 1,4 meter högt och är troligen ett specialformat. Fönstret fanns i fem standardstorlekar. Se broschyren nedan.
Ett mindre fönster i stängt läge

Och öppnat

Detalj av gångjärnet i stängt läge

Fönstret "parkerat" i öppet läge. I detta läge blir fönstret stående i jämnvikt. Ännu har inte den större delen av gångjärnet rört sig. Det sker först efter att jämnviktsläget passeras.
Halvvägs runt. För att enkelt komma åt att putsa utsidan, kan hela fönsterbågen svängas runt 180 grader. Utsidan blir insida. Här har hela gångjärnet börjat rotera. I detta läge kan fönsterbågen lyftas ur karmen.

Helt runtsvängt
Det finns även ett vädringsläge. Här låser man fast fönstret så att en liten springa lämnas öppen. Lutfigt men ändå svårt att ta sig in. Fast försäkringsbolagen har säkert synpunkter om man lämnar det så här idag.
För att komma åt att putsa mellan glasen måste tre skruvar och handtaget lossas. En fiffig detalj är att handtagets nedre ände fungerar som skruvmejsel.
För att putsa mellan fönstren måste man även ha en sån här!
Lägg speciellt märke till spiken i änden. Den satte jag dit 1964 (eller kanske 1965) och var tänkt som en snabb tillfällig lösning, men den hänger med ännu. Skrapan är inte till för att glaset ska bli skinande rent, utan för att....
....underlätta åtkomsten vid putsning mellan glasen :)
(och jag slapp att stå och hålla i)
Detaljer av låsanordningen
Ett av fyra lås. I varje hörn sitter ett lås. Metalldelen på bilden, som sitter i fönsterbågen, vrids runt ett metallstift i karmen vid låsning.

Gångjärnsdetalj
Till sist: Broschyren!
Laxåfönstret
Laxåfönstret
Laxåfönstret
Vilka priser! Man kanske ska beställa. Men det mest fantastiska är att broschyren finns kvar. Tack för det Alf Pettersson. Tryckåret är 1940 och Lindhska boktryckeriet i Örebro har tryckt.
Har du synpunkter på sidan eller vill du ha kontakt med mig,
så kan du klicka här

Sidan utvecklad i Notepad2 och garanterat fri från Flash och andra plugins!
Programmering i PHP, databas MySQL och allt körs under Apache på en UNIX-server.